Nauka

American dream Tomasza Wosiaka

Tomasz Wosiak odwiedził uczniów ze swojej byłej szkoły - Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni // fot. Paweł Kukla

Tomasz Wosiak odwiedził uczniów ze swojej byłej szkoły - Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni // fot. Paweł Kukla

Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni mieli okazję do wyjątkowego spotkania ze znakomitym kucharzem, szefem kuchni kilkudziesięciu restauracji w Stanach Zjednoczonych i przede wszystkim absolwentem ich szkoły. Mowa o Tomaszu Wosiaku, który przy okazji wizyty w Gdyni podzielił się swoim cennym doświadczeniem z młodzieżą i opowiedział im o spełnieniu swojego „amerykańskiego snu”.
 
Podczas krótkiej wizyty w Polsce gdynianin Tomasz Wosiak znalazł czas by spotkać się z uczniami swojej dawnej szkoły – Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznego w Gdyni. Opowiedział im o tym, jak rozpoczęła się jego przygoda z wielką kuchnią, a także na czym polega obecnie jego praca w Stanach Zjednoczonych. Uczniowie mieli okazję zadać mu pytania i dowiedzieć się od kulinarnego mistrza jak w praktyce wygląda zawód kucharza.
 
- Chciałbym pokazać uczniom przez co przeszedłem i pokazać, że wszystko jest możliwe. Można ukończyć tę szkołę i dojść gdzie się tylko chce. To zależy tylko i wyłącznie od własnych inspiracji – mówi Tomasz Wosiak, mistrz kulinarny, szef kuchni – Ukończyłem szkołę w 1993 roku i nadal czuję tę energię, z którą stąd wychodziłem. Nauczyciele, których tu poznałem zmotywowali mnie, by pójść dalej ze swoją karierą. Mam nadzieję, że to samo zrobiłem dziś dla tych młodych ludzi tutaj.
 


Niezwykła kariera Tomasza Wosiaka rozpoczęła się w gdyńskim gastronomiku ponad 25 lat temu Swoją pierwszą restaurację prowadził już w wieku 19 lat w Trójmieście, by niedługo po tym zostać szefem kuchni we włoskich Alpach, a następnie pływać na statku handlowym przemierzającym wszystkie kontynenty.
 
W roku 2000 osiedlił się w USA gdzie jego kariera nabrała rozpędu. W ciągu niecałego roku przemierzył wszystkie szczeble kariery w Cameron Mitchel Restaurants - od kucharza do szefa kuchni. W kolejnych latach nadzorował 42 restauracje w 14 stanach z ramienia Granite City Food and Brewery. W 2017 roku dołączył do TC Restaurant Group gdzie jest odpowiedzialny za wprowadzenie standardów nowoczesnych rozwiązań dla gastronomii i technik kulinarnych.

Stał się kulinarnym autorytetem w Stanach Zjednoczonych - jego przepisy publikowane są m.in. w magazynie People, a o wywiad z nim dopraszają się stacje telewizyjne i radiowe.

Obecnie nadzoruje pracę 800 osobowego zespołu, współpracuje z gwiazdami muzyki country wspólnie tworząc od samego początku całą koncepcję restauracji, menu, wyposażenia i wnętrza kuchni, a także mentoruje w procesie otwierania oraz ich prowadzenia.

Podczas swojej wizyty Tomasz Wosiak spotka się także z zainteresowanymi gdynianami. Szlak Kulinarny Centrum Gdyni zaprasza na spotkanie z szefem kuchni już jutro, 31 stycznia, o godzinie 18:00 do Galerii Gdyńskiego Centrum Filmowego. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, obowiązują jednak internetowe zapisy.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
ikona