Co nowego

Po dary natury do Miejskich Hal Targowych

Marek Litwin - kupiec z miejskich Hal Targowy w Gdyni - w szarej koszulce polo i z przyłbicą na głowie pakuje owoce do papierowej torebki. W tle: inne stoiska i klienci przyglądający sie towarom // fot. Sławomir Okoń

Marek Litwin - kupiec z miejskich Hal Targowy w Gdyni - w szarej koszulce polo i z przyłbicą na głowie pakuje owoce do papierowej torebki. W tle: inne stoiska i klienci przyglądający sie towarom // fot. Sławomir Okoń

Końcówka lata jest idealnym momentem na przyrządzanie przetworów, konfitur czy weków. To również ostatnia szansa na zakosztowanie niektórych owoców. Aby móc cieszyć się ich smakiem, warto kupić produkty dobrej jakości. W Gdyni to nie problem. Kupcy z Miejskich Hal Targowych oferują szeroki wybór wszelkiego rodzaju darów natury. Są tam świeże warzywa, soczyste owoce i grzyby prosto z lasu. Sprzedawcy zdradzili nam, co warto kupić teraz i jakie produkty cieszą się największą popularnością.
 
Kuszą wyglądem i przyciągają zapachem, a do tego smakują latem. Owoce i warzywa wszelkiej maści można znaleźć w gdyńskich Miejskich Halach Targowych. Kupcy sprowadzają je z całego kraju. Najwięcej produktów pochodzi z centralnej Polski, ale są i lokalne smaki. Pomidory i borówki z Pomorza to aktualnie hity na owocowo-warzywnej giełdzie. Część darów natury zostanie z nami jeszcze na długo. Niektóre jednak niedługo znikną, dlatego warto nacieszyć się ich smakiem lub zamknąć je w słoiku, aby przypominały lato w środku jesieni bądź zimy.
 
Teraz jest ostatnia szansa na wiśnie. Rzadko się zdarza, żeby tak szybko się skończyły, ale gorące lato dało o sobie znać. Powoli będzie się kończyć również borówka. To sygnał dla ludzi, że jeśli chcą coś z niej zrobić, to teraz jest najlepszy moment. Ceny tego owocu będą bowiem już tylko windować do góry. Niebawem skończą się też polskie brzoskwinie i morele – mówi Marek Litwin, kupiec z Miejskich Hal Targowych w Gdyni.
 
Na Halach czekają jednak nie tylko soczyste owoce i chrupiące warzywa, ale także dary lasu. W ofercie są grzyby prosto z Borów Tucholskich. Ich miłośnicy mogą tam kupować bez obaw. Wszystkie produkty, zarówno świeże, jak i suszone, posiadają odpowiednie atesty. Teraz na stoiskach królują kurki. A wśród suszonych grzybów prym wiodą podgrzybki i borowiki.
 
Suszone grzyby dobrze się teraz sprzedają, bo ludzie robią już zapasy na świętaEmilia Kłodzińska, ekspedientka na jednym ze stoisk.

Na pierwszym planie skrzynki ze świeżymi, żółtymi kurkami poukładanymi w plastikowych pojemnikach. Obok słoiki z jagodami i borówkami. U góry słoiki z przetworami i wekami oraz opakowania suszonych grzybów // fot. Sławomir Okoń
 
Dlaczego warto robić zakupy na Halach Targowych w Gdyni? Sprzedawcy nie mają wątpliwości i zachęcają wszystkich.
 
Bez owoców i warzyw bylibyśmy, jak pył na wietrze. Są w nich witaminy i mikroelementy nieodzowne do egzystencji naszych organizmów. A dlaczego warto kupić je na Halach? Z bardzo prostego względu. Każdy człowiek ma inne spojrzenie na kolor, smak i piękno. To samo dotyczy owoców i warzyw. Duży wybór, który  tu mamy, zawsze kogoś zachęci do zakupu. I stąd bierze się atrakcja Hal – podkreśla Litwin.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 21.08.2020 08:08
  • ikona

    Autor: Magdalena Czernek (magdalena.czernek@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 21.08.2020 08:40
  • ikonaZmodyfikował: Agnieszka Janowicz
ikona

Najnowsze