W ubiegłym roku, wśród laureatów konkursu Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego znalazły się Kaszubskie Bretlingi, produkowane przez Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy z Gdyni. Kto zdobędzie laury w tegorocznej edycji? Rusza właśnie konkurs, promujący produkty kulinarne z całego regionu. Zgłoszenia można nadsyłać do 28 kwietnia. To już 11. edycja konkursu Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego. Jego celem jest promocja kulinarnych produktów regionalnych. Udział w nim mogą wziąć zarówno producenci żywności, jak i gospodarstwa rolne oraz agroturystyczne, a także restauratorzy. Ponadto: szkoły gastronomiczne oraz koła gospodyń wiejskich. Na laur mogą liczyć produkty wytwarzane z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych składników. Wyjątkowe kulinaria, wyjątkowy region Wyjątkowe produkty kulinarne stanowią o kulinarnym dziedzictwie regionu, o jego bogactwie i różnorodności. – Kto nie zna żuru z Kaszub, śledzia karmazynowego, pomorskiej bzówki czy powiślańskiej śliwki w occie? A to tylko niektóre z produktów nagrodzonych w ubiegłych latach Bursztynowym Laurem – mówi Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego, zachęcając do wzięcia udziału w tegorocznej edycji konkursu. Dodaje, że ta rywalizacja to wyjątkowa okazja do promocji specyficznych dla naszego regionu produktów kulinarnych i budowy marki pomorskiej żywności. – Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. Pokażmy wszystkim jak smakuje Pomorze – zaprasza marszałek Struk. Bursztynowy Laur - w jakich kategoriach można startować? Bursztynowy Laur Marszałka jest przyznawany w pięciu kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, mleczne i miody, produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami, napoje, w tym: alkoholowe i bezalkoholowe, produkty zbożowe i cukiernicze, inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi. Jest też kategoria dla produktów łączących surowce zwierzęce z roślinnymi. Jakie nagrody w konkursie? Skoro to konkurs, to są przewidziane również nagrody. Za zajęcie pierwszego miejsca, oprócz statuetki Bursztynowego Lauru, zwycięzca otrzyma 1000 zł. A każdy producent zakwalifikowany do finału otrzyma 400 zł. Chcesz wziąć udział w konkursie? Musisz to wiedzieć! W pierwszym etapie konkursu komisja wybierze 30 produktów, które zostaną zakwalifikowane do finału. Formularz zgłoszeniowy, bez produktu, należy nadesłać do 28 kwietnia. Można to zrobić pocztą tradycyjną na adres Departamentu Środowiska i Rolnictwa UMWP, pocztą elektroniczną na adres dros@pomorskie.eu lub złożyć go osobiście w sekretariacie departamentu. Kaszubskie Bretlingi – szprotki, które zwyciężyły Przypomnijmy: w ubiegłym roku, w kategorii przeznaczonej dla produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym przetworów mięsnych, rybnych, mlecznych i miodów, zwyciężyły Kaszubskie Bretlingi, produkowane przez Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy z Gdyni. Czym jest ten przysmak? Bretling to nic innego jak szprot bałtycki. W wersji nagrodzonej w konkursie ryby panieruje się w mące. Następnie, w wysokiej temperaturze, krótko smaży się na głębokim tłuszczu. Przysmak podaje się na ciepło, a najlepiej smakują skropione sokiem z cytryny lub z sosem majonezowo-chrzanowym. Przekąska ta znana jest w pomorskich barach i restauracjach przynajmniej od lat 70. ubiegłego stulecia. Inspiracją do powstania tej potrawy, były popularne w Śródziemnomorzu małe, suszone rybki, powszechnie wykorzystywane jako szybka przekąska. Bretlingi są do nich podobne. Różnica polega na tym, że są one smażone, a nie suszone. W maju 2021 roku przysmak ten został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych. Regulamin konkursu kulinarnego o Bursztynowy LaurProdukty nagrodzone w latach 2012-2022 Do pobrania Formularz Zgłoszeniowy docx27kb Opublikowano: 11.03.2023 09:00 Autor: Zygmunt Gołąb (z.golab@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 13.03.2023 16:51 Zmodyfikował: Zygmunt Gołąb