Co nowego

#wGdyni sprawdzają, co przenika do jedzenia

Producenci żywności i opakowań do żywności mogą sprawdzić przestrzeganie rygorystycznych norm w Gdyni. J.S. Hamilton prowadzi komercyjne badania w laboratorium w Gdyni, fot. mat. prasowe J.S. Hamilton

Producenci żywności i opakowań do żywności mogą sprawdzić przestrzeganie rygorystycznych norm w Gdyni. J.S. Hamilton prowadzi komercyjne badania w laboratorium w Gdyni, fot. mat. prasowe J.S. Hamilton

Kupujesz gotową żywność w marketach? Czy zastanawiałeś/-aś się, jak jednorazowe opakowania wpływają na jej skład i czy mogą być szkodliwe? Sprawdzi to firma działająca w Gdyni, J.S. Hamilton, która jako pierwsza w Polsce korzysta z nowoczesnego urządzenia - chromatografu. Z jej usług będą mogli korzystać m.in. producenci opakowań, którzy muszą przestrzegać wyśrubowanych norm.


Najszybszy sposób na obiad, gdy nie mamy czasu (lub zwyczajnie ochoty) na popołudniowe gotowanie? Zapakowane w plastikową tackę pierogi, zupy gotowe do podgrzania czy zafoliowane produkty garmażeryjne – możliwości jest sporo, ale tym, co łączy większość z nich, jest opakowanie.

O tym, że nieodpowiednio dobrane materiały mogą przenikać do żywności i szkodzić człowiekowi, wiadomo już od dawna – opublikowano liczne badania, dzięki którym wiemy, których opakowań powinniśmy unikać, bo wydzielają chociażby BPA, czyli związek powodujący u ludzi problemy hormonalne. Aby jednak to sprawdzić, potrzeba laboratoryjnych warunków, ogromnej wiedzy i specjalistycznego sprzętu.

Opakowania bez tajemnic. Zbada je pierwszy taki chromatograf


Teraz to, co przenika do zapakowanej żywności będzie można sprawdzić w Gdyni. Także (a nawet przede wszystkim) na komercyjne potrzeby, dla samych producentów opakowań. Działający na gdyńskiej Dąbrowie J.S. Hamilton proponuje takie badania jako pierwsza firma w kraju.

To chromatograf cieczowy, a konkretniej: urządzenie sprzężone z detektorem mas analizatora czasu przelotu. Za tą skomplikowaną, naukową nazwą kryje się średnich rozmiarów sprzęt, który zajmuje część pomieszczenia w gdyńskim laboratorium i jest warty około 2 milionów złotych.

Tak wygląda chromatograf cieczowy, który sprawdza, jak szkodliwe substancje mogą przenikać do żywności, fot. mat. prasowe J. S. Hamilton

Tak wygląda chromatograf cieczowy, który sprawdza, jak szkodliwe substancje mogą przenikać do żywności, fot. mat. prasowe J. S. Hamilton

Dlaczego to ważne? Badania to część długiej listy wymagań dla producentów żywności. Trzeba w ten sposób określić, jakie substancje przenikają w sposób niezamierzony do produktu spożywczego. Do tej pory firmy w Polsce, które musiały dopełnić formalności, były skazane na korzystanie z usług zachodnich laboratoriów – teraz będzie to możliwe w Gdyni.

- Jako lider w zakresie badań opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością, dajemy unikalną w skali naszego kraju możliwość zweryfikowania obecności substancji, które do tej pory były trudne do wykrycia. Dla naszych klientów, jak również zwykłych konsumentów, to bardzo dobra wiadomość – mówi Michał Pestka, Consumer Product Testing Director w J.S. Hamilton Poland.

Zanim zatem gotowa do podgrzania pizza trafi do plastiku, napój gazowany – do aluminiowej puszki, a ciasto – do kartonowego pudełka, specjaliści sprawdzą, czy w ich składzie nie znajdą się np. składniki farb i lakierów z etykiety.

To poważny problem dzisiejszego rynku żywności, stąd standardy regulują na przykład unijne rozporządzenia (Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004, Rozporządzenie (UE) nr 10/2011). Przepisy dotyczą wszystkich produktów, które są w obrocie w krajach członkowskich.

- Nie chodzi tylko o wymogi prawne. Docelowy konsument z roku na rok jest coraz bardziej świadomy wpływu jakie mają na nasze zdrowie np. składniki farb i lakierów przenikające do żywności i coraz częściej wybierają opakowania, które gwarantują bezpieczeństwo przechowywanych w nich produktów – wyjaśnia Michał Pestka.

Sprzęt w J.S. Hamilton przebada materiały metodą ilościową i jakościową – pod kątem zawartości i migracji związków organicznych oraz ich rozkładu np. pod wpływem wysokiej temperatury (czyli przykładowo przy podgrzewaniu żywności w mikrofalówce). Wybrano urządzenie, które korzysta z najnowocześniejszej techniki analitycznej, wykorzystywanej też w precyzyjnych badaniach biologicznych i medycznych.

O firmie


Gdyński oddział J.S. Hamilton Poland, mat. prasowe
Gdyński oddział J.S. Hamilton Poland, mat. prasowe

J.S. Hamilton
to cała grupa firm zlokalizowanych w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. To m.in. nowoczesne laboratoria, które świadczą komercyjne usługi dla sektorów przemysłu, handlu, transportu, dystrybucji i składowania.

W Polsce firma kontynuuje tradycje Przedsiębiorstwa Państwowego Polcargo, które już w 1949 roku stworzyło w swoich strukturach pierwsze laboratorium badawcze. Od 1996 spółka J.S. Hamilton Poland może pochwalić się certyfikatem akredytacji nadanym przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji. W ostatnich kilkunastu latach nowe oddziały powstawały też między innymi w Tychach, Poznaniu, Warszawie, Sokółce, Szczecinie, Makowie Mazowieckim i Małaszewiczach. Firma jest aktywna także na bliskich rynkach zagranicznych: w Rumunii, na Łotwie i Litwie, w Chorwacji oraz Słowenii.

  • ikonaOpublikowano: 27.01.2023 07:50
  • ikona

    Autor: Kamil Złoch (k.zloch@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 27.01.2023 18:22
  • ikonaZmodyfikował: Redakcja portalu Gdynia.pl
ikona

Najnowsze