Aktualności

Gdynia stawia na zdrową żywność. Rusza projekt Furkan

Projekt koncentruje się m.in. na rodzinnych ogrodach działkowych (fot. Przemysław Kozłowski)

Projekt koncentruje się m.in. na rodzinnych ogrodach działkowych (fot. Przemysław Kozłowski)

Miasto i Busola Trends we współpracy z Fundacją Zatoka, rozpoczyna realizację projektu FURKAN Gdynia. Celem jest wspieranie zrównoważonego systemu żywnościowego pochodzenia roślinnego, zakorzenionego w lokalnej wiedzy, współpracy i relacjach między miastem a jego otoczeniem. Ważny jest głos mieszkańców.


Projekt koncentruje się m.in. na rodzinnych ogrodach działkowych oraz małoskalowych producentach żywności jako istotnych ogniwach systemu odporności żywnościowej. Łącząc badania społeczne, współtworzenie oraz międzypokoleniową edukację, FURKAN Gdynia ma wzmocnić lokalne kompetencje i promować dobre praktyki w zakresie produkcji i konsumpcji żywności.

W ramach działań projektowych realizowana będzie diagnoza partycypacyjna, która pozwoli zebrać wiedzę o codziennych praktykach mieszkańców oraz potrzebach związanych z żywnością i wyznaczyć 30 kluczowych wyzwań. Na jej podstawie opracowane zostaną rekomendacje i działania edukacyjne, takie jak ścieżka edukacyjna, warsztaty i wydarzenia lokalne.

W ramach pierwszego kroku autorzy projektu zachęcają mieszkanki i mieszkańców Gdyni do wypełnienia krótkiej ankiety konsumenckiej

Z kolei osoby uprawiające owoce i warzywa w ramach ogródków działkowych lub własnego gospodarstwa zapraszane są do kontaktu przez media społecznościowe lub pod adresem info@busolatrends.com

Projekt jest dofinansowany przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), należy do społeczności EIT Community New European Bauhaus i porfela projektów New European Bauhaus (NEB). Za finansowanie programu odpowiada EIT Food.

  • ikonaOpublikowano: 13.06.2025 13:04
  • ikona

    Autor: Aneta Marczak (aneta.marczak@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 13.06.2025 15:44
  • ikonaZmodyfikował: Jakub Winiewski
ikona