Co nowego

Wypieki z pasją. Rodzinna piekarnia #wGdyni

Paweł Truszkowski i Barbara Grądzka, właściciele piekarni „Pajda”, wraz z dziećmi // fot. materiały Gdyńskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości

Paweł Truszkowski i Barbara Grądzka, właściciele piekarni „Pajda”, wraz z dziećmi // fot. materiały Gdyńskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości

Naturalnie, zdrowo, pysznie – to ich dewiza. I takie właśnie są ich produkty. Wypiekają pieczywo i słodkie przekąski według tradycyjnych receptur, które są w ich rodzinie od 1945 roku. Właściciele piekarni „Pajda” to bohaterowie kolejnego odcinka cyklu „Wtorki z Rodzinnymi”. To seria krótkich filmów o wyjątkowych lokalnych firmach – zarówno tych wielopokoleniowych, jak i tych, które dopiero rozwijają skrzydła.


Pasje do pieczenia mają w genach. Są trzecim pokoleniem, które pielęgnuje rodzinną tradycję. Piekarnię założył w 1945 roku dziadek obecnych właścicieli. Prowadził ją na Podlasiu. Potem interes przejął jego syn. I tak piekarski fach był przekazywany dalej. Młode pokolenie przeniosło się do Gdyni. Działają tu od 10 lat i dbają o to, żeby klienci codziennie mogli się cieszyć świeżym, chrupiącym i naturalnym pieczywem. Do wypieków wykorzystują prawdziwy zakwas, który jest wytwarzany w ten sam sposób od ponad 70 lat. To gwarancja jakości i niepowtarzalnego smaku. I o to im właśnie chodzi. Ma być naturalnie, zdrowo i pysznie. Paweł Truszkowski i Barbara Grądzka, właściciele piekarni „Pajda”, są bohaterami dziesiątego odcinka cyklu „Wtorki z Rodzinnymi”.

Piekarnia „Pajda” działa w trzech lokalizacjach. Dwa sklepy stacjonarne są na Witominie – przy ul. Stawnej 8 oraz Słonecznej 1 (pawilon 19). Trzeci punkt można znaleźć na rynku na placu Górnośląskim (pawilon 33). To tam rodzina z piekarniczymi tradycjami sprzedaje swoje wyroby. A jest ich sporo. W ofercie piekarni znajdują się różnego rodzaju bułki, chleby czy drożdżówki. Do wyboru, do koloru. Są wypieki tradycyjne, a także produkty np. dla osób, które powinny unikać glutenu. Nie brakuje też innych smakołyków- pasztecików, rogali, strucli, warkoczy czy chałek. Wszystkie produkty wypiekane są w starym, tradycyjnym, ceramicznym piecu opalanym drewnem.

– Lokalne firmy rodzinne są bezcenną wartością miasta. Warto je znać i wiedzieć o nich więcej. Historie gdyńskich przedsiębiorców pokazują, jak ogromny potencjał w nich drzemie i jak bardzo są przywiązani do naszego miasta. Można się o tym przekonać, oglądając filmy, w których opowiadają o swojej działalności. Zachęcam do zapoznania się z historiami gdyńskich rodzinnych biznesów i wspierania ich – mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki.



„Wtorki z Rodzinnymi” to miejska akcja promująca lokalne firmy, które na stałe wpisały się w gdyński krajobraz. W jej ramach, pod okiem Gdyńskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości, powstało 20 krótkometrażowych filmów. Ich głównymi bohaterami są lokalni przedsiębiorcy oraz ich rodziny. Dzięki materiałom można poznać kilka pokoleń osób, które na miejsce prowadzenia własnego biznesu już wiele lat temu wybrały właśnie Gdynię. Nie zabraknie również historii młodych, pierwszopokoleniowych firm działających w naszym mieście. Przez 20 tygodni, zawsze we wtorki, na stronie internetowej i facebookowym profilu Gdyńskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości oraz gdyńskim kanale YouTube będą prezentowane kolejne odcinki krótkich, filmowych opowieści o rodzinnych biznesach.

Przypomnijmy, że filmowy cykl ruszył w połowie grudnia 2020 roku. Otworzył go materiał opowiadający o Hotelu Jakubowym państwa Kamrowskich, którzy w posiadaniu „pierwszego gdyńskiego drapacza chmur” są od 10 lat. Następnie została zaprezentowana historia rodzinnej firmy państwa Ogrodowiczów - „Zegarmistrzostwo Ogrodowicz i syn”. To specjaliści, którzy w zegarmistrzowskim fachu działają już od lat 40. ubiegłego wieku. Obecnie w zakładzie można spotkać już trzecie pokolenie kontynuujące rodzinną tradycję. Potem można było dowiedzieć się więcej o firmie SpaceForest, która zajmuje się automatyką przemysłową i kosmicznymi technologiami. W czwartym odcinku o swoim gastronomicznym biznesie opowiedzieli właściciele zupiarni „Gary na ogniu”. Następnie można było poznać historię Liliany Poszumskiej i Arkadiusza Wójcika, czyli właścicieli Centrum Języka Hiszpańskiego „La Mancha”. Później o krawieckiej tradycji i kunszcie opowiedziała rodzina Wiśniewskich. W siódmym odcinku o swojej pasji do kawy mówili Barbara Szparagowska i Leszek Jędrasik - właściciele kawiarni „Black & White Coffee” w Gdyni. Tuż po nich została zaprezentowana rodzina Surowców i ich firma spedycyjna Hermes. Z kolei tydzień temu można było poznać historię sklepu rodzinnego „Pod Pierzynką”, który działa w Gdyni od 1968 roku.

Więcej informacji o działaniach Gdyni związanych z promowaniem firm rodzinnych można znaleźć na facebookowym profilu Firmy Rodzinne Gdynia.

  • ikonaOpublikowano: 16.02.2021 13:15
  • ikona

    Autor: Magdalena Czernek (m.czernek@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 23.02.2021 13:44
  • ikonaZmodyfikował: Magdalena Czernek
ikona

Zobacz także

Najnowsze