Co nowego

Z miłości do deserów. Rodzinna cukiernia #wGdyni

Diana Volokhova, właścicielka cukierni „Więcej” // fot. materiały prasowe Gdyńskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości

Diana Volokhova, właścicielka cukierni „Więcej” // fot. materiały prasowe Gdyńskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości

Przygotowanie efektownych tortów, nowoczesnych deserów czy ciast świata to dla niej bułka z masłem. Cukiernicze pyszności wychodzą spod jej ręki od lat. Stawia na ciekawy smak i mniej znane w naszym kraju przepisy. Diana Volokhova, właścicielka cukierni „Więcej”, prowadzi firmę wraz z mężem. O tym, jak wygląda ten słodki biznes, można się dowiedzieć, oglądając kolejny odcinek cyklu „Wtorki z Rodzinnymi”. To seria krótkich filmów o wyjątkowych lokalnych firmach – zarówno tych wielopokoleniowych, jak i tych, które dopiero rozwijają skrzydła.


Cukiernictwem interesowała się od najmłodszych lat. Z czasem przygotowywanie deserów stało się jej pasją, którą przekuła w biznes. Na miejsce prowadzenia swojej firmy nieprzypadkowo wybrała Gdynię. O wszystkim zdecydowała miłość. Na lotnisku w Moskwie poznała gdynianina, który dziś jest jej mężem. I tak, podążając za głosem serca, trafiła do naszego miasta. Od 5 lat prowadzi tu cukiernię. Jej pasją są podróże, dlatego zapoznaje klientów z wypiekami z różnych zakątków świata. Przyrządza m.in. kanadyjskie ciasto red velvet, kijowski tort bezowy, grecką baklawę czy francuskie tarty. Na początku prowadziła firmę z koleżanką, jednak po roku jej wspólniczka zrezygnowała z tego biznesu. Od tego czasu wspiera ją mąż, który pomaga w dostawach zamówień. Diana Volokhova, właścicielka cukierni „Więcej”, jest bohaterką dziesiątego odcinka drugiej edycji cyklu „Wtorki Rodzinnymi”.



W cukierni „Więcej” każdy znajdzie coś dla siebie. W ofercie są desery klasyczne i nowoczesne, ciasta świata czy kruche ciasteczka. Można tam też zamówić torty na każdą okazję – w tym spersonalizowane. Cukiernia zapewnia również catering, a także współpracuje z wieloma kawiarniami, restauracjami i hotelami, którym dostarcza swoje ciasta. Natomiast wszyscy, którzy chcieliby się dowiedzieć, jak upiec doskonałe ciasto, mogą wziąć udział w warsztatach i szkoleniach, które oferuje firma. Siedziba „Więcej” znajduje się przy ul. Amona 1. Desery powstają jednak na zamówienie. Z pełną ofertą można się zapoznać na stronie internetowej cukierni.

– Firmy rodzinne są bezcenną wartością miasta. Warto je znać i wiedzieć o nich więcej. Historie gdyńskich przedsiębiorców pokazują, jak ogromny potencjał w nich drzemie. Można się o tym przekonać, oglądając filmy, w których opowiadają o swojej działalności. Zachęcam do zapoznania się z historiami lokalnych, rodzinnych firm i wspierania ich – mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki.

„Wtorki z Rodzinnymi” to miejska akcja promująca lokalne firmy, które na stałe wpisały się w gdyński krajobraz. W ramach drugiej edycji cyklu powstało 12 krótkometrażowych filmów. Głównymi bohaterami są lokalni przedsiębiorcy oraz ich rodziny. Dzięki materiałom można poznać kilka pokoleń osób, które na miejsce prowadzenia własnego biznesu już wiele lat temu wybrały Gdynię. Nie brakuje również historii młodych, pierwszopokoleniowych firm działających w naszym mieście. Materiały są dostępne na stronie internetowej i facebookowym profilu Gdyńskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości oraz gdyńskim kanale YouTube. Projekt realizują Gdyńskie Centrum Wspierania Przedsiębiorczości oraz Agencja Rozwoju Gdyni.

Przypomnijmy, że filmowy cykl ruszył w połowie grudnia 2020 roku. W pierwszej odsłonie zaprezentowano 20 gdyńskich firm rodzinnych. We wtorek, 10 maja br. wystartowała druga edycja cyklu. Otworzył ją materiał poświęcony restauracji „Malika”, która specjalizuje się w kuchni Maghrebu, czyli Afryki Północnej. Drugi odcinek opowiadał o innowacyjnym przedszkolu „Bullerbyn” stworzonym przez Annę Bielawską. Następnie można było dowiedzieć się więcej o sklepie oraz wypożyczalni sprzętu budowlanego i ogrodowego HABU. Potem o swoim biznesie opowiedzieli Zosia Brunka i Kacper Jezierski – właściciele piekarni „Sztuka Chleba”. W piątym odcinku zaprezentowano historię rodzinnej firmy państwa Surałów, którzy prowadzą szkołę jazdy Elka School. Kolejny materiał był poświęcony projektowi „Marta Frej Memy”, czyli artystycznemu biznesowi Marty Frej i Tomasza Kosińskiego. Później rodzina Zabiegałowskich mówiła o swoich „Gdyńskich Rybkach z ikrą Marko”. W ósmym odcinku Marcelina Rozmus-Prinz przybliżyła historię firmy Mana Mana. Natomiast tydzień temu można było dowiedzieć się więcej o firmie DefiMed, która dystrybuuje m.in. defibrylatory AED.

Więcej informacji o działaniach Gdyni związanych z promowaniem firm rodzinnych można znaleźć na facebookowym profilu Firmy Rodzinne Gdynia.

  • ikonaOpublikowano: 13.09.2022 10:00
  • ikona

    Autor: Magdalena Czernek (m.czernek@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 13.09.2022 10:12
  • ikonaZmodyfikował: Paweł Kukla
ikona

Zobacz także

Najnowsze