Czas Gdyni

Laureaci Czasu Gdyni z roku 2015

"Czas Gdyni" Architektura
Nagroda:
  • Biurowiec Enter zrealizowany przez Ekolan Gamma .Projektant - Tomasz Janiszewski BJK Architekci
ENTER to sześciokondygnacyjny biurowiec klasy A. w ciągu pierzei ul. Śląskiej. Już z daleka widoczna jest jego dynamiczna elewacja, o charakterystycznym geometrycznym rysunku, utworzonym z naprzemiennie ułożonych białych paneli i przeszkleń. Lekkości całej bryle nadają podcienie na parterze.

Każda kondygnacja pozwala najemcom elastycznie kształtować przestrzeń i dopasować ją do własnych potrzeb. ENTER to obiekt w pełni dostępny dla niepełnosprawnych, przyjazny i ekologiczny. Na zielonym tarasie na najwyższej kondygnacji można odpocząć w czasie przerwy w pracy.

Ciekawa architektura tej inwestycji jest dobrym przykładem potwierdzającym, że Gdynia - czerpiąc inspiracje ze swej historii - idzie naprzód i sprzyja kreatywności.

Wyróżnienia:
  • Tomasz Janiszewski BJK Architekci oraz Invest Komfort za projekt i realizację budynku „Silver House" przy ulicy Zygmunta Augusta
Budynek architektonicznie nawiązuje do modernistycznych tradycji Śródmieścia. Elewację zewnętrzną budynku od strony ulicy wykonano z kredowobiałych spieków kwarcowych - pobłyskując w słońcu wyjaśnia nazwę „Silver".

Dopełnieniem są duże przeszklenia okienne oraz całoszklane balustrady na tarasach i loggiach. Bardzo ciekawy jest okazały hol wejściowy do kompleksu oraz wykreowany, wewnętrzny dziedziniec jako oaza zieleni. Jak zwykle, budynek wykonany niezwykle starannie, z dbałością o szczegóły i w bardzo wysokim standardzie. Kapituła zwróciła uwagę także na fakt, że inwestor zdecydował się nie tylko na budowę budynku, ale również sfinansował odnowienie elewacji sąsiadujących kamienic oraz prace drogowe, w istotny sposób zmieniając charakter ulicy.


"Czas Gdyni" Inwestycja
Nagroda:
  • Budynek biurowy i budynek hotelowy „GDYNIA WATERFRONT'', ŚRÓDMIEŚCIE
Zespół nowych budynków jest wspaniałym przykładem zabudowy otwierającej miasto na morze. Projekt z powodzeniem wpisano w już istniejące przestrzenie publiczne miasta. Projekt architektoniczny wyróżnia się przemyślaną aranżacją przestrzeni publicznych. Niewątpliwą atrakcją projektu jest usytuowana między budynkami niewielka niezabudowana przestrzeń, pełniąca rolę placu miejskiego. Projekt przyczynił się do odzyskania dla miasta i mieszkańców nabrzeża, które do niedawna pełniło funkcje składowe i przemysłowe.
Marriott Courtyard, został otwarty na początku czerwca br. Hotel nastawiony jest głównie na gości biznesowych, którzy mają do dyspozycji 200 pokoi i centrum konferencyjne z dziewięcioma salami, z których największa może pomieścić 470 osób.

Budynek biurowy otrzymał certyfikację LEED Platinum, budynek hotelowy ubiega się o certyfikację LEED na poziomie Gold.

Budynki kompleksu Gdynia Waterfront kryją szereg nowoczesnych technologii redukujących zużycie wody i energii. Na uwagę zasługuje fakt, że system klimatyzacji oparty na belkach chłodzących wykorzystuje wodę morską do chłodzenia, zaś zamontowane w budynkach windy posiadają napęd z funkcją zwrotu energii. Zielone dachy zapewniają nie tylko efekt wizualny, ale także zwiększają powierzchnie biologicznie czynną i redukują efekt „wyspy cieplnej.

Gdynia Waterfront to przyszłe centrum biznesu, usług, rekreacji i spotkań mieszkańców miasta oraz licznie odwiedzających to miejsce turystów - nagrodzona dziś inwestycja pokazuje potencjał tej części miasta i jest przykładem jego dobrego wykorzystania.

Wyróżnienia:
  • Ośrodek konferencyjno - szkoleniowy „QUADRILLE CONFERENCE&SPA", Przedsiębiorstwo Budowlane „Górski"
Ośrodek konferencyjno-szkoleniowy "Quadrille Conference & Spa" jest jednym z najstarszych odrestaurowanych zabytków w mieście i zdecydowanie wyróżnia się na tle innych trójmiejskich ośrodków architekturą i położeniem.
Quadrille to zabytkowy parkowo - rokokowy pałac, wpisany do rejestru zabytków. Podczas jego renowacji, zgodnie z zaleceniem konserwatora sztuki, zachowano historyczny kształt budynku jak i wnętrza, bogate w stylowe kominki i sztukateryjne zdobienia.

W podziemiach pałacu udostępniono piwnice, których cegły pieczołowicie oczyszczono z grubej warstwy tynku oraz farby olejnej.

W otaczającym pałac parku pojawiła się nowa sieć alejek, mała architektura, klimatyczne oświetlenie, odnowiona została historyczna fontanna.

Cały budynek jest dostępny dla osób niepełnosprawnych.

Na nowo zaadaptowana przestrzeń pałacu jest niezwykle różnorodna. Przeplatają się w niej style, nawiązujące do kultury francuskiej, marokańskiej, portugalskiej czy angielskiej, stanowiąc bajkowe tło, którego bohaterką jest "Alicja w Krainie Czarów".
  • Budynek produkcyjno-składowy firmy MOREX
W ramach inwestycji powstał nowoczesny obiekt produkcyjno-magazynowy z częścią biurową, który pozwolił także na przeniesienie siedziby spółki z Gdańska do Gdyni.

W trakcie budowy zastosowano dobrej jakości materiały budowlane i rozwiązania technologiczne ograniczające zużycie energii do utrzymania kontrolowanych temperatur w magazynach-mroźniach. W procesie produkcji zastosowano system odzysku ciepła z przeznaczeniem do ogrzewania wody. Wybudowano podczyszczalnię ścieków technologicznych w celu ich podczyszczenia przed odprowadzeniem do kanalizacji miejskiej.

Inwestycja została doceniona także jako powodująca wzrost zdolności przetwórczych branży rybnej, ważnej dla takiego miasta jak Gdynia.

W związku z inwestycją przebudowano na koszt inwestora przyłącze kanalizacji deszczowej, nasadzono ozdobny drzewostan i uporządkowano teren.
  • Przebudowa i rozbudowa hali produkcyjno-magazynowo-biurowej oraz przebudowa budynku biurowo-magazynowego TEKNOS OLIVA, ul. Chwaszczyńska 149
Teknos to dostawcą farb przemysłowych i dekoracyjnych w Europie, który w 2010 r. Teknos przejął Grupę Oliva. Nowa spółka pod nazwą Teknos-Oliva produkuje farby w Gdyni, gdzie mieści się także nowoczesne laboratorium badawczo-rozwojowe. Po przebudowie fabryka stała się stałym miejscem spotkań Grupy oraz klientów Grupy z całego świata promując pośrednio miasto. Modernizacja istniejącego budynku wraz z jego rozbudową poprawiła funkcjonalność i efektywność obiektu. Do budowy użyto materiałów wysokiej jakości. Zakończono całkowita przebudowę zakładu produkcyjnego dostosowując go do obowiązujących przepisów, a także optymalizację procesów produkcyjnych. Zmniejszono negatywny wpływ na środowisko poprzez hermetyzację zakładu. Wyremontowano system wentylacji na obszarach magazynów oraz hal produkcyjnych. Dzięki tej instalacji zmniejszono emisję lotnych związków organicznych o 87%. Kapituła doceniła zrewitalizowanie postindustrialnej infrastruktury, stworzenie dzięki inwestycji miejsc pracy o trwałym charakterze i wysokiej jakości, oraz promocję polskiej myśli technicznej, dzięki pracom badawczo- rozwojowym prowadzonym w laboratorium TEKNOS-Oliva.