Czas Gdyni

Laureaci Czasu Gdyni z roku 2005

Nagroda:

nagroda Czas Gdyni* Telewizja Kablowa VECTRA S.A. za budowę zespołu budynków w Orłowie

Na lokalizację nowej siedziby inwestor, Telewizja Kablowa VECTRA S.A., wybrał bardzo eksponowaną działkę w elitarnej dzielnicy Gdyni. Wzniesienie, na którym posadowiono obiekty, położone w Gdyni Orłowie przy Alei Zwycięstwa, przez wiele lat było przestrzenią niczyją. Znaczna powierzchnia działki pozwoliła na budowę niewielkiego kompleksu, na który oprócz biurowca telewizji składa się Hotel Kuracyjny. Zabudowa pensjonatowa ma w Orłowie duże tradycje, zaś funkcja rehabilitacyjna hotelu wiąże się ze specyfiką firmy, która zatrudnia osoby niepełnosprawne. Otwarcie tych usług na zewnątrz spowodowało, że miejsce stało się aktywne, a miasto i mieszkańcy zyskali nową wspólną przestrzeń. Realizacja udowodniła słuszność takiej formy odzyskania przestrzeni dla miasta.

Zespół budynków w Orłowie - Vectra S.A. / fot.: materiały promocyjne Vectra S.A.Zespół dwóch wyniesionych ponad Aleją Zwycięstwa budynków od razu stał się ważnym miejscem dla miejskiego pejzażu tego fragmentu alei. Nadana mu nazwa – Orłowska Górka – określa całe założenie z zielenią i otwartą przestrzenia, poprzecinaną ścieżkami, z ławkami i starannie rozwiązanym parkingiem. Dzięki dobremu detalowi poprawiony został standard miejsca, które może stać się zalążkiem pozytywnych przemian najbliższego otoczenia.

Dwa obiekty nawiązują dialog dzięki podobnej skali, materiałom i rozwiązaniom plastycznym. Jednocześnie kontrast planów i brył wprowadza między nimi napięcie. Gmach telewizji zaprojektowano na rzucie otwartej na Aleję Zwycięstwa podkowy. Wejście podkreślone jest niewielkim, półokrągłym tarasem z widokiem na aleję oraz dziedzińcem nakrytym szklanym dachem, wspartym na wolno stojącej konstrukcji z ocynkowanej stali. Przedłużenie przestrzeni dziedzińca, określanego przez projektantów jako forum, stanowi wysoki, wąski hol.

Łączna powierzchnia zabudowy obu budynków: około 2130m2;
powierzchnia użytkowa: około 7000m2;

Autorzy projektu: Studio Architektoniczne Kwadrat sp. z o.o., architekci Jacek Droszcz, Adam Kościecha, Katarzyna Langer
Generalny Wykonawca: Allcon S.A. Gdynia


Wyróżnienia:


wyróżnienie Czas Gdyni* FIRMA INWESTING sp. z o.o. za budynek mieszkalny wielorodzinny przy ul. Beniowskiego 5 w Gdyni

Budynek ten jest obiektem 6-kondygnacyjnym 1-klatkowym z 22 mieszkaniami o zróżnicowanej wielkości od 60,0 m2 do 112,0 m2, czystej i przejrzystej funkcji bez zbędnej powierzchni przeznaczonej na komunikację wewnętrzną. Posiada także dwie kondygnacje garaży podziemnych z niezależnymi wjazdami z ul. Beniowskiego na każdy poziom.

Budynek nawiązuje swoją formą architektoniczną do modernistycznej architektury Gdyni z wykorzystaniem walorów pobliskiego Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego. Budynek swoimi rozwiązaniami estetycznymi, funkcjonalnymi, materiałowymi i technologicznymi spełnia oczekiwania współczesnego klienta. Teren wokół budynku został ukształtowany i zagospodarowany oraz odgrodzony od działek sąsiednich i terenów leśnych, co zapewnia intymność i bezpieczeństwo jego mieszkańcom.

Powierzchnia zabudowy budynku wynosi 560 m2, a powierzchnia całkowita 3300 m2 na działce o pow. 1460 m2. Budynek przy ul. Beniowskiego 5 w Gdyni został zaprojektowany przez Pracownię Architektoniczną ABACUS s.c.


wyróżnienie Czas Gdyni* ZAGRODA Sp. z o.o. za budynek gastronomiczny „BARRACUDA” przy Bulwarze Nadmorskim

Bar „Barracuda” jest pierwszym obiektem zrealizowanym na podstawie projektu architektonicznego wyłonionego w drodze konkursu, który obejmował 5 lokalizacji wzdłuż Bulwaru Nadmorskiego. Przychylność Sądu Konkursowego zwycięski projekt uzyskał dzięki czystej, prostej formie, w sposób czytelny, lecz nie nachalny nawiązującej do wcześniejszych osiągnięć architektury gdyńskiej. Goście lokalu korzystają z uroków jego sąsiedztwa z brzegiem morskim z jednej i z zalesionym klifem z drugiej strony. W odróżnieniu od wielu tego rodzaju obiektów powstałych w pasie polskiego wybrzeża budynek „Barracudy” wykonany jest z solidnych, trwałych materiałów konstrukcyjnych oraz materiałów wykończeniowych najwyższej jakości. Dzięki temu nie tylko dobrze wpisuje się w krajobraz, ale wzbogaca go swoją formą. Zrywa w ten sposób ze złą tradycją rabunkowej eksploatacji krajobrazu nadmorskiego przez budowniczych rozmaitych obiektów prowizorycznych. Kuchnia „Barracudy” może zaspokoić podniebienia wybrednych smakoszy, zwłaszcza tych, którzy nie wyobrażają sobie pobytu nad morzem bez obiadu ze świeżej ryby.

W ten sposób bar wpisuje się w ciąg atrakcji turystycznych gdyńskiego Bulwaru podnosząc wysoko standard obsługi. Gość może teraz znaleźć tu nie tylko warunki do odświeżającego spaceru w powiewach bryzy i zatykające dech w piersiach morskie widoki, ale i świetnie się z nimi komponujące morskie specjały kulinarne. Nakładem pokaźnych środków powstała sympatyczna przystań dla spacerowiczów i turystów oraz miejsce pracy dla kilkudziesięciorga Gdynian.

Projekt obiektu wykonał zespół pod kierunkiem dr inż. arch. Marka Gawdzika.