Czas Gdyni

Laureaci Czasu Gdyni z roku 2011

Nagroda:

* AB Inwestor Andrzej Boczek za budynek wielofunkcyjny  TRANSATLANTYK

Andrzej Boczek / fot. Dorota NelkeStojący przy Placu Kaszubskim budynek nosi bardzo morskie a więc i bardzo gdyńskie miano „Transatlantyk". I trzeba przyznać, że jego architektoniczna forma w niektórych ujęciach w pełni tę nazwę uzasadnia. Uzasadniają ją także liczne zastosowane we wnętrzach fotograficzne dekoracje o tematyce portowej i morskiej.

Budynek mieści kilkadziesiąt luksusowych mieszkań z bardzo atrakcyjnymi widokami na zatokę, port, oraz na spory obszar Miasta a także mieści kilkadziesiąt lokali biurowych korzystających z doskonałego, świetnie skomunikowanego położenia. Również sam budynek odgrywa ważną rolę w Mieście. Obiekt dopełnia wschodnią pierzeję Placu Kaszubskiego - jedynego w Transatlantyk przy Placu Kaszubskim / fot.: Michał KowalskiGdyni placu o charakterze zbliżonym do centralnego rynku. Stanowi też efektowne zamknięcie perspektywy ulicy Świętojańskiej na osi Południe - Północ, którego przez lata tej ulicy brakowało.

Budynek jest zbiorowym dziełem grupy architektów. Projekt koncepcyjny powstał w zespole: Bazyli Domsta, Adam Drohomirecki, Magdalena Maderska.

Ostateczny kształt obiektowi nadali: arch. Bazyli Domsta, arch. Marcin Pilch wraz z licznym zespołem współpracowników.

Warta podkreślenia jest harmonijna współpraca zespołu projektowego z inwestorem, który w przypadku kontrowersji ostatecznie obdarzał architektów zaufaniem, mimo, iż wielokrotnie oznaczało to rezygnację z rozwiązań oszczędnych na rzecz dających lepszy efekt wizualny i trwałość.



Wyróżnienia:


Właściciel firmy KOMA / fot. Dorota Nelke* firma KOMA za salon handlowy wraz ze studiem projektowania

Nowy budynek mieści salon handlowy z ekspozycją sprzętu i systemów oświetleniowych znanych światowych marek, a także studio projektowania, realizacji i zarządzania światłem. Skupi uwagę klientów najnowszymi trendami i niebanalnym designem w branży oświetleniowej.

Budynek zrealizowano na działce w narożniku Al. Zwycięstwa i ul. Lutyckiej.

Obiekt stanowi trzykondygnacyjna prostopadłościenna bryła z dużymi otworami okiennymi na elewacji, zdynamizowana wysuniętymi fragmentami i przykryta płaskim dachem schowanym za prostą attyką. Jasna elewacja wyłożona płytami kamiennymi w kondygnacji parteru nawiązuje do modernistycznego nurtu gdyńskiej architektury.

Projektantem budynku jest arch. Elżbieta Kliem




* Szpital Morski PCK za Zakład Medycyny Nuklearnej

Zastępca dyrektora Szpitala Morskiego Elżbieta Kruszewska / fot. Dorota NelkeZakład Medycyny Nuklearnej, będący częścią Gdyńskiego Centrum Onkologii, wydatnie wzmacnia pozycję Gdyni jako regionalnego centrum opieki zdrowotnej.

Został umieszczony w nowym, dwukondygnacyjnym obiekcie o powierzchni użytkowej około 490 m2, z własnym parkingiem.

Zakład wyposażony został w specjalistyczny sprzęt i aparaturę medyczną.
Projekt uzyskał dofinansowanie w kwocie 3,1 mln zł ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Wykonuje specjalistyczne badania diagnostyczne dla pacjentów cierpiących na nowotwory i choroby układu sercowo-naczyniowego. Łącznie wykonywanych będzie około 2 500 takich badań rocznie
Budynek, o surowej i prostej architekturze, wpisany w skarpę, dobrze nawiązuje do jego funkcji. Projekt architektoniczny wykonał dr inż. arch. Grzegorz Rzepecki.



* Rolls Royce Marine, Poland za Morskie Centrum Serwisowe Rolls Royce

Właściciel Morskiego Centrum Serwisowego Rolls Royce / fot. Dorota Nelke

Światowa marka realizuje w Gdyni ważne funkcje portowe.
Inwestycja podnosi standard zabudowy ul. Kontenerowej - szybko rozwijającego się zaplecza usługowego, szczególnie ważnego dla morskiego portu w Gdyni.

Ma więc duży wpływ na rozwój potencjału gospodarczego regionu.
Ten prototypowy obiekt został zrealizowany z zastosowaniem najnowszych technologii. Generalnym projektantem inwestycji Morskiego Centrum Serwisowego Rolls Royce w Gdyni przy ul. Kontenerowej jest niemiecka firma IPROPLAN z Chemnitz. Autorami części architektonicznej projektu powtarzalnego budynku Centrum Serwisowego są niemieccy projektanci: Y. Leib oraz L. Rudolph.

Pracownia Pol-Swed projekt sp. z o.o. z Sopotu dokonała dostosowania i adaptacji projektu powtarzalnego do polskich przepisów i lokalizacji w Gdyni. Adaptacja części architektonicznej projektu jest wynikiem pracy arch. Ewy Spiralskiej-Urban. Wysokiej klasy architektura będzie powielona w 35 centrach serwisowych RR na całym świecie.

Budynek charakteryzuje czytelny podział funkcjonalno-przestrzenny na część administracyjno-biurową oraz halę serwisową. Nieco „kubistyczna" forma części administracyjnej dobrze wpisuje się w przemysłowy charakter otoczenia.
Wartość inwestycji wyniosła 20 mln zł. W obiekcie znajdzie zatrudnienie 50 nowych pracowników.